Gratis frakt ved kjøp over 599 kr. Ordinær leveringstid 10-30 dager.

Hva er en kronograf?

Klokker kommer ofte med ulike funksjoner som er designet for å utføre en spesifikk oppgave. Hva betyr det at en klokke er en kronograf, og hvordan brukes denne funksjonen?

En kronograf er enkelt forklart en stoppeklokke. Kronografur har både de vanlige viserne, sekund-, minutt- og timesviser, i tillegg til minst en fjerde viser som er kronografviseren.

Hvordan ser du at en klokke har kronograf?

En kronograf har i tillegg til kronen to ekstra knapper, en knapp ved kl. 2 og en ved kl. 4. I tillegg vil du se at klokken har minst fire visere. De enkleste kronografene har fire visere, men det er vanlig at kronografer i dag har to eller tre ekstra paneler i urskiven og totalt 6 visere. De ekstra viserne hjelper med å indikere sekund, minutt og time for stoppeklokken.

Hvordan brukes kronografen?

Knappen kl. 2 pleier å starte og stoppe stoppeklokkefunksjonen. Knappen kl. 4 nullstiller stoppeklokken.  

Her er de ulike funksjonene illustrert på den klassiske Breitling Navitimer Chrono-matic:

 

Hvem er historien bak kronografuret?

Kronografen slik vi kjenner den i dag var det Louis Moinet som fant opp i 1816. Det var først i 1934 at Breitling fullførte sitt ikoniske design med knapper klokken 2 og 4. Dette designet har siden blitt brukt i alle kjente og kjære kronografur.

Det var først på Basel messen i 1969 at den første automatiske kronografklokken ble introdusert. Den kom til verden som et resultat av et historisk samarbeid mellom urmakerne Heuer, Breitling, Hamilton og Dubois Dépraz. Samtidig utvikler konkurrenten Movado/ Zenith samme teknologi. De sikter på å lansere på samme messe og derfor vinne markedsandeler fra konkurrentene. Førstemann, Breitling-gruppen ville gå ned i historien som oppfinneren av automatikkdrevne kronografur.

Urene med denne banebrytende teknologien ble kalt «Chrono-matic». Det aller første uret ble utgitt av Breitling, og heter «Breitling Navitimer Chrono-matic». Dette ikoniske designet er fortsatt i salg den dag i dag.

Hvilke typer kronografer finnes det?

Det finnes i all hovedsak to ulike typer kronografer, med variasjoner av hver type. Den vanligste kronografen har to knapper og en sekundviser. Den mer sjeldne varianten har tre knapper og to sekundvisere. Denne typen kronograf har flere navn, blant annet «Rattrapante», «split seconds» og «doppel». Formålet med å ha to sekundvisere er at man nå kan måle to ulike tider uten å stoppe den første tiden. Den tredje knappen, som ofte er plassert ved kl. 10, fungerer som en stoppfunksjon for den første viseren.

5 viktige kronografur som du burde kjenne til

Her i rekkefølgen de ble introdusert til verden.

IWC Portuguese - 1939


Breitling Navitmer – 1952


Rolex Daytona – 1955


Omega Speedmaster – 1957

Tag Heuer Carrera – 1963

Her er et utvalg av våre kronografur:

Kommenter innlegget

Legg merke til at alle kommentarer godkjennes manuelt.